netbook webdevelopment

Már régóta kíváncsi voltam a netbook valódi teljesítményére, és Bencével is beszélgettünk róla. Webfejlesztőként hasznos lenne, ha menet közben Internetkapcsolat nélkül is tudnék dolgozni. Ehhez leginkább eddig egy web és adatbázis kiszolgáló hiányzott. Ezért egy óvatlan pillanatban rászántam magam, hogy telepítsem az Acer One gépemre a szükséges programokat. Adatbázis kiszolgálónak nem volt alternatíva, így maradt a MySQL. Web kiszolgálónak viszont a nginx-et választottam. Jó tapasztalatunk volt vele, főleg vegyes környezetben (php, python azonos szerveren), emelett kicsi, és a fejlesztés során szükséges szolgáltatásokra tökéletesen alkalmas. Egyetlen szolgáltatás sem indul automatikusan, hogy ne használja feleslegesen az erőforrásokat, és főleg ne legyen nyitott port a gépen.

A tesztelést a WordPress utolsó kiadásával végeztem. Az alapértelmezett telepítés utáni beállítással végeztem a mérést, és alapértelmezett ab beállítssal másik gépről belső hálózaton keresztül.

Benchmarking netbook (be patient).....done

Server Software:        nginx/0.6.35
Server Hostname:        wordpress.local
Server Port:            80

Document Path:          /
Document Length:        5394 bytes

Concurrency Level:      1
Time taken for tests:   0.518 seconds
Complete requests:      1
Failed requests:        0
Write errors:           0
Total transferred:      5616 bytes
HTML transferred:       5394 bytes
Requests per second:    1.93 [#/sec] (mean)
Time per request:       517.926 [ms] (mean)
Time per request:       517.926 [ms] (mean, across all concurrent requests)
Transfer rate:          10.59 [Kbytes/sec] received

Connection Times (ms)
min  mean[+/-sd] median   max
Connect:        0    0   0.0      0       0
Processing:   518  518   0.0    518     518
Waiting:      517  517   0.0    517     517
Total:        518  518   0.0    518     518

A mérés erdeményei azt mutatják, hogy ha nem is erőmű, de használható sebesség egy picike, hordozható géptől. Természetesen nagy alkalmazásokat én sem tennék rá, de wordpress, drupal, django vagy RoR fejlesztésre szerintem megfelelő. Szükség esetén a beállitásokkal lehet finomhangolni a kiszolgálókat.

3 thoughts on “netbook webdevelopment

  1. Én majd’ egy éve rendszeresen használom ilyen célra az Aspire One-t. Apache, MySQL, PHP (symfony) + vim. Hibátlanul működik, egyáltalán nem lassú. Ha kell még a Gimp is elfut egy másik virt. asztalon :)

Comments are closed.