Előadás összefogaló

Érdekes területeket és témákat áttekintő előadásra került sor az elmúlt csütörtökön a Millenárison a Jövő háza kiállítás melletti előadóban: Együttműködés az eltérő rendszerek, platformok között.
Nem okozott meglepetést a Microsoft, Novell és Sun előadása. Mindegyik előadásból megtudhattuk, hogy hány millió programsorral járultak hozzá az OpenSource fejlesztésekhez. A legérdekesebb – és egyben legmeglepőbb – előadás a díját nálam Microsoft nyerte, bár a verseny szoros volt. A rengeteg kutatást, statisztikát tartalmazó előadásból megtudhattam, hogy a mennyire fontos a redmondi cég számára a szabad szoftverek támogatása. Külön részleg foglalkozik a cégnél a nyílt forráskódú programok jobb futtatásával a saját platformunkon (miért fut gyorsabban több program SuSEn, mint a többi Linuxon?).
Érdekes kimutatás volt, hogy jövőre is több Windows vesznek majd a cégek, minthogy nyílt forráskódú alkalmazásokat használnának. Valahogy a kimutatásokból hiányzott a virtualizáció. Régen elmúlt az az idő, amikor 1 gépen csak 1 OS fut (igen, Windowson ez sokkal nehezebb). Az előadás nem tért ki az OOXML “nyíltságára”, a közbeszerzésben “szabad” választás lehetőségére, a SilverLight “széles” klienstámogatására sem (csak Win és MacOS, jaj mi lesz veled szegény Novell testvér, semmi Linux támogatás, talán majd jövőre).

Az előadások között kerekasztal beszélgetésre került sor. Számos kérdés között az egyik a különböző platformok közötti együttműködés volt. Érdekes volt látni, hogy a cégek képviselői mind-mind a saját terméküket próbálják előtérbe hozni, és nem megoldásokat keresni. Szintén nem sikerült egységre jutni az oktatásban tapasztalható termékgondolkozásra. Fontosnak tartom, hogy az oktatásan ne programokat, hanem gyakorlatot oktassanak. Persze ez a szoftvergyártónak a legjobb, ha az ő termékét oktatják, és az iskolapadból kikerülő diákok csak Worddel tudnak levelet megírni, és a “szövegszerkesztés” számunkra ismeretlen, egyetlen ismert betűtípus a timesnewroman, és talán még az arialce. Már az iskolában megtanították, hogy termékekhez ragaszkodjon, és elfelejtsen gondolkozni, ne keressen jobb lehetőségeket. Ez nagyon jó, mert a dolgozó nem gondolkozik, és nincs is lehetősége sem mást használni, mert az ikonok máshol vannak. Ugye ismerős?

Utolsó előadóként nekem jutott a legnehezebb feladat, bemutatni az Ubuntu-t a hallgatóknak. A rövid áttekintő előadásban a fejlesztés menete, Ubuntu variánsok mellett fontos szerepet kapott a nemzetközi és magyar közösség bemutatása is. Bemutattam a Ubuntu mögött álló fejlesztéseket, a Launchpad-ot és Bazaar-t, és az egyik legérdekesebb magyar fejlesztést a Belin-t. Az előadás után több kérdést is kaptam, ami közösségi beszélgetéssé alakult. Jó volt látni, hogy sokat szeretnének értéket hozzáadni a nyílt forráskódú fejlesztésekhez. Ez az egyetlen lehetőség, amiből mindannyian profitálhatunk.

One thought on “Előadás összefogaló

  1. hali,

    a Sun és a Novell képviselői bővebben mit mondtak?
    Az “együttműködés” címszó alatt mi lett volna a konkrét célja a megbeszélésnek? Linux-JavaFX téma pl nem merült fel?

Comments are closed.