ubuntu, kubuntu, xubuntu és a többiek ?

sokan kérdezték az elmúlt napokban, hogy mi a különbség az ubuntu változatok között. Sokan nem tudják, melyiket válasszák. Ennek most vége, lássuk milyen ubuntu változatok is vannak!

Fontos tulajdonság, hogy a változatok nem más linuxot jelentenek, csupán a grafikus környezetben térnek el egymástól.

ubuntu

Az elsődleges kiadás a Ubuntu, amely a Gnome környezetre épül. Ebben a kiadásban található meg a legtöbb grafikus beállító eszköz, ezen dolgoznak legtöbbet a fejlesztők. A kiadás tökéletesen lokalizált, minden üzenet magyar (ez nem vonatkozik, harmadik féltől érkező alkalmazásokra).

kubuntu

Ez a kiadás a KDE környezetet használja. A KDE project két kiadást is használ, a KDE 3 és a KDE 4. A KDE 4 még nem ajánlott napi használatra, ezért a kubuntu a 3as kde-t használja alapértelmezésben, de a bátrabbaknak lehetőség van a KDE4-t is használni, ami jelenleg a 4.1 kiadás előtt áll.

xubuntu

A XFCE grafikus környezetet használja az xubuntu. Az XFCE project célja egy gyors, kevés erőforrást igénylő, de egységes grafikus környezet. Elsősorban régebbi, lassabb gépekre ajánlott választani. A programozási környezete nagyon hasonló a Gnome-hoz, ezért a kinézete hasonlít hozzá, a kezelése nem.

Edubunu

Az edubuntu iskolák számára készített oktatási összeállítás, mely a Gnome környezetet használja.

Kiwi

Ubuntura épülő, egyéni kiadás, mely “a román és magyar nyelvtámogatás mellett videó, DVD és MP3 kodekeket és Flash plugint tartalmaz, a helyi PPPoE szolgáltatók hálozatához való hozzaférést, valamint a meglévő Windows particiók és Microsoft Office dokumentumok használatát teszi lehetővé“. Tehát, a MP3 és DVD lejátszáshoz szükséges kodeket tartalmazza (az ubuntu az első lejátszákor felajánlja telepíteni).

Ahogy írtam is, a különböző változatok a grafikus környezet használatában térnek el. Fontos tudni, hogy ezeknek a használata, kezelése is eltér egymástól. De pár perc ismerkedés után bárki használni tudja őket. A programválasztás szabadsága miatt, akár egyszerre lehet fenn mindhárom környezet is a gépen, és nyugodtan kipróbálhatóak.

Végül aki most ismerkedik, az Ubuntu telepítését javaslom.

A képek angol nyelvű illusztrációk.