a linux vajon mi?

sokan tudják, hogy hosszú évek óta szinte csak szabad szoftver használok (Linux, BSD). A váltás okai között volt a megbízhatósága, biztonsága, és a munkakörnyezet szabad (néha túl szabad) kiválasztásának lehetősége. Erről sokat lehet írni pro és kontra. De most egy tanulságos tapasztalatot szeretnék megosztani.
Még 2004-ben volt szerencsém beüzemelni egy Linuxos szervert egy orvosi rendelőben. A betegnyilvántartó rendszer futott php és mysql környezetben. A gép heti 6 nap rendelési időben észrevétlenűl tette a dolgát. Hálózati kártya ébresztetti fel a gépet, a mentésekhez a cdket csak cserélni kellett. Az ember el is felejti, hogy a gép ott van.
Két hete felhívtak, hogy a gépet frissíteni kell, mert szükség van új szolgáltatásokra. A gépet lementettem és akkor vált világossá, hogy a gép 2004 óta folyamatosan, hiba nélkül tette a dolgát. Az elmúlt 4 évben nem kellet hozzányúlni, újratelepíteni.
Csak a hecc kedvéért kipróbáltam, hogy sikerül-e a komplett frissítés. Nem meglepetés, hogy a gépet egy-két apró hibával, de lehetett frissíteni a legfrissebb linux kiadásra! Ennek ellenére a gép kapott egy friss telepítést. Mégis megérdemli. A környezet visszaállítása után a gépet visszaállítottam a helyére. Szerintem az orvos asszisztense nem is tud róla, hogy új motor van a gépben…

Blogged with Flock

Tags: