Webolalak építése

Az informatika egyik legérdekesebb területe számomra az Internet és a weboldalak fejlődése. Az első weboldalaim még html kódban készültek, ez még nem is volt a mai értelemben vett fejlesztés. Majd jöttek a perl CGi scriptek, vendégkönyv, aktív tartalmak, az első PHP scriptek, SQL alapú tartalmak.

Ma már akár programozási tudás nélkül is összekattintható egy egyszerűbb honlap. A felépítés is megváltozott, sokkal nagyobb intelligenciát tudunk az egyes oldalak mögé programozni. Akár heteket is eltölthetünk programozóként egy egérkattintás eredményének kezelésével. A technológiák változtak, mi változtatjuk őket. Jó ebben a korban élni, amikor a szemünk előtt alakul ki és válik egyre fejlettebbé az Internet, és ennek a fejlődésnek aktív részesei lehetünk.

Az elmúlt évek változásai eredményeként, ma már csak aktív weboldalakat készítek. Kezem alól került ki több száz blog, ezekhez a WordPress-t használom. Összetett weboldalak készítése során a Drupalt szoktam ajánlani, amely segítségével már számos  közösségi, céges oldalt készítettem, akár webáruház integrációval. Természetesen ha az igényeknek nem felel meg se a Drupal, se a WordPress, mert esetleg annyira egyedi az elképzelés, az sem jelent problémát, hiszen használtam már Plone-t, Zend Frameworkot és könyvtárakkal kiegészített PHP-t is az alkalmazás elkészítéséhez.