a tavaszi Rába

Sennelier Oil Pastell sketch on paper
21x30cm

A fenti kép tesztelés során készült. Már hónapok óta nagyon kiváncsi voltam, hogyan viselkedik a Sennelier Olaj pasztelle a kezem alatt. Abban biztos voltam, hogy az eszköz hihetetlen gondossággal készült, a minősége tökéletes.

Kicsit tartottam tőle, mennyire tudom majd kezelni az eszközt, meg tudom-e valósítani vele amit szeretnék? Ugorjunk fejest a mélyvíbe: készítek vele egy képet a Rába folyóról. Az első percekben kicsit szokatlan volt, de hamar megszerettük egymást. Szépen lehet rétegekben dolgozni, jó a fedőképessége. A legmeglepőbb tulajdonsága az, hogy az olajpasztell a kéztől felmelegedve, a színek elkenhetőek és a porpasztellhez hasonló textúrát érhetünk el vele. A 15 színből álló készletben nincs zöld, csak két kék és két sárga. Ahogy képen is látszik, tökéletesen keverhetők a színek. A végeredmény valahol az olaj(festék) és a pasztel között van, talán nem anyira könnyed mint a porpasztell. Ami nem tetszett, hogy gyorsan fogy, viszonylag vastag felületeket lehet felvinni. A közel egy órás tesztben minden lehetőséget nem tudtam kipróbálni. Nagyon sok lehetőséget látok még az eszköben (pl. több rétegben felvinni, és visszakaparni részeket, stb.).

Zárásként csak egy jótanács: munka közben sűrűn langyos szappanos kézzel kezet mosni, és NEM nyúlni semmihez a képen alkotás közben :) És semmi esetre sem szabad zöld kézzel megpróbálni a vizet elmosni…

A következő teszt a szintén 15 színből állo Sennelier porpasztell lesz, összehasonlítva a Koh-i-noor régóta megszokott pasztelljével. Mit szóltok, ti mit tesztelnétek rajtuk?