Ubuntu frissítés

Nem maradhatott el szokásos kiadás előtti változatra való frissítés. A gépemen évek óta Ubuntu fut, pedig nem vagyok elvakult megrögzött felhasználó, aki lelkiismereti vagy vallási kérdést csinál abból, hogy milyen Linux variánst használ a gépen. Sok-sok nyílt forrású programokat használtam az elmúlt években, amióta kizárólag nyílt forráskódú Operációs Rendszer fut az itthoni gépeimen. Emlékszem, az első Ubuntu még a kiadás előtti “Warty Warthog” vagyis a 4.10 volt, érdekes módon az ment mindenféle reszelés nélkül az akkori ASUS gépemen. Azóta maradt az Ubuntu, a gépek és a kiadások változtak.
Tegnap este óta a Maverick Meerkat (10.10) fut a gépen. A frissítés hiba nélkül lefutott, mintegy két órát vett igénybe, közben a gépet tudtam használni is. Az új változat telepítése elkészülte utáni újraindítást követően már az új rendszer fogadott. Kinézetében szerencsére nem sokat változott a korábbi kiadáshoz képest, csak a felület lett szebb, kidolgozottabb és átgondoltabb.
Melyek az újdonságok ami nagyon tetszik?
Az első mindenképpen a Sound Menu, vagyis a zenei lejátszó beépül a hangerőszabályzó mellé, ezáltal ott tudom a zenelejátszást is vezérelni. Gratula, szeretem!
A másik – számomra fontos – a képek, digitális fényképezőgép képeinek kezelése. Az eddig használt F-Spot leváltásra került a Shotwell programmal. A program importálta a több ezer képemet az F-Spotból a címkékkel, és beállításokkal együtt. Ami feltűnt, a program kevesebbet tud még mint a F-Spot, de gyorsabban fut, és tudja amire szükségem van. Bár a képeket nem tudom vele olyan könnyen importálni mint ezelőtt. Ez biztos változni fog.
Zárásként el tudom mondani: a gép hibátlanul fut, egy tényleg szép munka remélem ez csak jobb lesz.
A további újdonságokról később írok még, addig még fel kell fedeznem mindent az új kiadásban, ki kell próbálnom, vajon a DVD író működik-e már ?
Nektek minden jobban működik benne ?