Lenovo Thinkpad SL510

…érkezett hozzám. Intel Dual Core2 2.1 Ghz processzorral (virtualizációs támogatással), 2GB memóriával. A gép a mai divatnak megfelelő 15.6os kijelzővel 1366×768 HD felbontással készül (így, nem egy netbook méretű, futkosós gép). Még nem értem, hogy a filmeken kívül miért jó ilyen képarányban programozni, képet szerkeszteni, vagy szöveget gépelni. Mert a filmek tényleg jól néznek rajta ki, de ha rendesen munkára (vagy csak a napi feladatokra) használjuk a gépet, akkor 1-1 filmet megnéz az ember akkor is csak másfél órát használtuk ki a jó felbontást….
A gép, a korábban megismert Thinkpad designnak megfelelő formavilágot türközi, bár a mai HD divatnak megfelelően kicsit eltér tőle, a vezérlőgombokat kihozták a billentyűzet két szélére. Szerencsére a nagyon szolidan világítanak, egyáltalán nem zavaró. Sok mai gépet láttam sok HP gépet ami annyira erősen világit, ami engem nagyon zavar, főleg ha sötétben kell dolgozni vagy filmet néz az ember. Talán a felhasznált műanyagok nem olyanok már, megmaradnak rajta az újlenyomatok sajnos.

A gépre természetesen Ubuntu került. A gép minden egyes funkciója működik azonnal a telepítés után, annak ellenére, hogy nem egy régi gép. Ez nagyon jó pont :) Használat közben szokatlan a gép felbontása, de meg lehet szokni. Ami nagyon jó, a touchpad mellett a pöcökegér. Gépelés közben óriási segítség, ha csak az egérrel valahova kattintani kell. Sokkal jobb mint a touchpad-ot használni, vagy nyúlni az egérért.
Használat közben találkoztam egy hibával (ami már másnál is előjött), hogy a DVD írás iszonyat lassan megy, de csak Ubuntu alatt. Ha több időm lesz kinyomozom a hibát és megkeresem a megoldást is.
Ha valaki most keres notebookot magának, érdemes megfontolnia ezt a modellt, nem fog benne csalódni.