Ma volt Bill Gates…

…utolsó munkanapja a Miscrosoft-nál…Búcsuzóul csináltak egy nagyon aranyos filmet a régi nagyfőnökről. (A post végére belinkelem majd, csak most offline vagyok. – ott van fenn), és megtartotta a CES nyitóelőadását.

Elnézve a kisfilmet elgondolkoztam, mit is tett ez az ember ?

Az első reakció általában az, szokott lenni, hogy a hüje májkroszoft, mert hogy szar a windows, meg drága, lefagy kékhalál megkülönben is… Najó, ezekkel nem kell fogalkozni. Nincs hibátlan program. Minden amit ember készít, vannak benne hibák. A sokak által majmolt MacOSX-ban is mennyi hiba van, a linux-hoz miért jelennek meg a hibajavítások szinte naponta? Egyetlen BSD rendszertben nem volt még távolról kihasználható hiba ? Jó, akkor az ez a pont nem áll meg.

Elfogadjuk vagy nem, de sokat tett szerintem a személyi számítógépekért a Microsoft a Windows-al (igen sok árnyoldala is van). Persze nehéz megmondani hol tartana az IT, az internet a Microsoft nélkül. Nagyon. De az tény, hogy rengeteg felhasználót a windowsal hoztak közel a számítógépekhez, az Internet használatához, a közösségi webhez, és a szabad szoftverekhez is. Tegye fel a kezét a nem Windows felhasználók közül, aki nem használt a jelenlegi OS elött Windowst ? Kevesen vagyunk vele. Igen, van nála jobb rendszer, de most nem erről van a szó.

A grafikus felület széleskorű elterjedését is köszönhetjük nekik. Igen, sokkal jobb az xorg, és a rengeteg ablakkezelő, de mégis a xp guit használják a legtöbben a desktop gépeken. Az is tény, hogy sok-sok felhasználónak rendkívül nehéz a grafikus felület nélkül létezni. sudo apt-get install wget, ezt beírni egy konzolba maga az inkvicíó. Pedig mennyivel jobb, és gyorsabb….

És még fontos megemlíteni a játékkonzolok között elért sikereit is. Én is inkább xboxot vettem, mint playstation. Sokkal jobb.

De mennyivel szebb lett volna, ha a tehetségét, adottságait, vagy csak egy részét a szabad szoftver világban kamatoztajta? Lehet, hogy OpenWindowson dolgoznánk, ami stabil, gyors és biztonságos lenne ? Nem kellenének ilyen erős számítógépek? Nem lenne annyi vírus, és spam a világban? Drága államunk is másra költhetné a 12 Milliárd forintját, mint MS licencszek vásárlására. A KDE Release parti redmondban lenne..és használhatnád a Gnome-ot is a Aero motorral. A sok kéziszámítógépet nem kellene a nyaralások alatt újratelepíteni, mert stabilan futnának.

Lehet, de ez más sosem tudhatjuk meg. (Lehet megköveztek,) de köszönjük a munkát, további sok sikereket Bill!

Blogged with Flock

Tags: ,