energiagazdálkodás

Kezembe került egy német IT szaklap. Nem meglepő módon a globális felmelegedés a fő téma benne.. persze most mindenki ezzel foglalkozik. Előbb kellett volna, de nem csak foglalkozni, hanem lépéseket is tenni. Sokat gondolkoztam rajta, sok apróságon múlik csak a dolog, amit persze sokszor elfelejtünk.

Nézzük ezt meg a felhasználó oldaláról.

Mit csinálnak a felhasználók?
Böngésznek, emaileznek, chatelnek, dokumentumokat írnak. Ezekhez nem kell a csilli villi kinézet. Egy 5-600Mhz processzorra épített gép tökéletesen megfelelő lenne, ehelyett mindenki a 2-5Ghz körüli processzorokat hajtja.

Miért ?
Mert a szoftvergyártók tömik tele felesleges tulajdonságokkal a programokat. Már a 2.0 Wordnél azt mondta mindenki, hogy a 10%-ot használja ki a a programot a hozzáértő felhasználó. Most a Word2007 már biztos DVDn érkezik. De a sok szolgáltatás nincs ingyen! Kemény erőforrásba kerül. Tegyük fel, hogy mindezt egy Vistán használjuk. Ahhoz a notebookomban levő 1.7GHzes procim már kevés. Az új processzorok rá vannak pörögve.
A notebookom most miközben blogolok, böngészek, zenét hallgatok 700Mhz-en pörög, nem tudja lejjebb tenni magát. Ha valamit nagyon meg kell csinálni akkor felnyomja a procit 1700 MHz-re, megcsinálja amit kell és utána visszamegy. Számoljunk. Ha nem hajtom a gépet, tehát írok, olvasok, programozok akkor a gépe aksiról elmegy 3 órát. Ha meghajtom, teljese fényerő akkor csak 1,5 órát. Tehát a gép így feleannyit fogyaszt. Fél évi áramfogyasztást megspóroltam. Direkt használok notebookot, az alacsony fogyasztása miatt, a desktop gép szinte alig van bekapcsolva. Az energiagazdálkodás be van állítva a maximumra. Monitor kikapcsol 2 perc múlva, a gép elalszik 15 perc múlva, ha nem csinál semmit.
Ja én Linuxot használok! KDE alatt (van kényelem), a processzorom 15-20% on pörög, és szinte mindig csak 700MHz.

Gondoljunk csak bele hány irodában mennek a gépek egyfolytában (ugyse az én pénzem, mit izguljak)? Mennyi áramot lehetne megspórólni ezzel? Nem kevés! Számold ki. Nem kevés pénzek ezek. Nem IT, csak áramfelhasználás. Valaki kiszámolta hogy a csilli vili nagy plazmatvk, amin lehet nézni a barátoközt előtt a fókuszt és a mónikasót, meg a győzikét havonta 5000 Ft-ot fogyaszt. Kell ez ? Megéri ? Ja a kényelem! Meg mit mondanak sörözés közben a haverok, hogy nincs plazmatévéd ? Buzi-e vagy ?