Beryl

Vonaton ülve mindig az elmaradt teendőimet végzem el. Kevésbé fontos levelzési listák, programok kipróbálása, rendrakás és ehhez hasonló fontos, de a napi rutinba bele nem férő tevékenységek.
A mai út egyik programja a Beryl volt. A mai ‘új’ fejlesztések egyik legvitatottabb fejlesztési iránya a 3D kártyákat kihasználó grafikai felületek. Folyamatosan megy a flame a fejlesztések körül, legtöbben öncélú fejlesztéseknek tartják őket. Eddig én is inkább ide tartoztam. De most volt időm megnézni és azt kell mondjam, hogy a vetítés mellett sok hasznos szolgáltatás is található benne.
A gépemen Beryl 0.2rc svn fordított változata van fenn, ami a 0.14 kiadáshoz képes rengeteg új kényelmi szolgáltatást nyújt. És nem instabil. A 3D vetítések között leginkább a víz effekt tetszik. A desktopra szépen el kezd esni az eső. Az ablakokat ha rádobom az asztalra, akkor igény szerint, hullámzik körülötte a víz. Aminek értelme nem sok van, de jól mutat. Na ezeket kapcsoltam ki először.
De nézzük hasznosabb dolgokat is, ami nekem tetszett.
1. alkalmazások összefűzése fülekbe. Amire használni fogom az a böngészők. Fogom a két böngészőt és összefűzöm és egymással háttal lesznek és egyszerre csak egyet látok. Váltás köztök egérrel vagy billentyűvel. Hasznos, kényelmes.
2. expo – munkaterületek mutatása. Egérrel aktiválva kényelmes kis cucc. szépen beforgatja 3Dbe (nem a kocka, mert az idegesítő).
3. exposé után szabadon. Ez is egérrel aktiválva, szuper.
Ami nagyon tetszik, hogy szinte észre sem lehet venni, hogy fut a beryl. Meg sem moccan a processzor, annak ellenére, hogy ‘csak’ intel955 van a gépben. Nem is ‘igazi’ 3D kártya.
Persze lehet köpködni továbbra is berly-t é a compizt, de azt tudom elmondani, hogy nekem tetszik. és hasznos funkciókkal bővölt a munkaeszközöm. Ezek után bárki bármit mondhat és használom :)

p.s. hurrá! közben meleg is lett a vonaton. Ennek örülünk. Mert nem egy élmény kabátban űlni….

p.s. a networkmanager nem jol indul el :(