Tamron a Hegy’en

A gyártó magyaroszági disztribútorának felhívására jelentkeztem, így lehetőségem nyílt egy általam eddig nem ismert terméket tesztelni.
Az Emporium Computer jóvoltából – nagyon rugalmasak voltak – már szerdán átvehettem a kiválasztott obit, így pár órával a Hegy’ előtt kezemben tarthattam egy Tamron 17-50mm 2.8 fényerejű objektívet. Ami az első pillanatban feltünt, hogy az objektívben “van anyag”, a maga 570 gr-os súlyával több, mint kétszer nehezebb, mint a fix 35mm Nikkor objektívem. A 72 mm-es szűrőátmérő szintén meggyőző. Egészen fejedelmi a megjelenése, és úgy általában is csupa jót sejtet. A Tamron termékei a ma elterjedt összes (Canon, Nikon, Pentax, Sony/Minolta) digitális tükörreflexes géphez passzoló bajonettel kaphatóak. A masszív és precíz kialakítás mellett nagyon tetszett a fókuszmotor finom hangja is.
Mivel az átvételkor éppen a Hegyalja Fesztiválra tartottam, így szinte garantálva voltak a szélsőséges körülmények. Az esti koncertek alatt aztán az obi is kimutatta a foga fehérjét. Kiderült, hogy abszolút ideális választás, ha emberek között, az esemény részeként szeret valaki képeket készíteni, ha dinamikusan, objektívcserélgetés nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt kell a lehető legjobb képeket lőni.
Póka Egon Expreience

Mivel én elsősorban a fotósárokból lövöldöztem, azaz max. 5 m-re voltam a témától, legtöbbször a 17-es állást használtam. Koncertfotózáshoz ez a legjobb, mivel pár méterről is átfogó képet lehet készíteni a színpadról. Az 50-es állás pedig tökéletesen alkalmas a részletek fotózására, főleg annak, aki szereti a kontrasztot az éles téma és a háttérben tetten érhető bokeh között. Ezzel a cuccal bátran benne lehet lenni a sűrűjében. Eddigi tapasztalatok alapján a magam részéről azonnal megtoldanám egy UV-szűrővel, mivel a 4 nap alatt kapott esőt, port, kánikulát, forró szelet – vigyáztam rá nagyon – szükségét érzem valaminek, ami megvédené a lencsét a fesztivál porától és egyéb szennyeződésektől. A nappali fotózásnál – főleg a gyorsan változó időjárás miatt- időnként hiányoltam a jól megszokott polárszűrőimet is, de erről az objektív nem tehet, tudtommal még senki nem gyártott üveget beépített polárszűrővel :)

Parov stelar bandParov Stelar Band, amikor az esőcseppek becsillantak…

 

Ha valaki messziről szeretne fotózni, nem szeret közel menni, vagy nincs rá lehetőség, ha makró fotókat szeretne készíteni, egészen közelről fotózni a témád, akkor nem ez lesz a jó választás, mert egyszerűen nem erre van kitalálva.

A nagylátószög és a durva fényerő mellett is szükség van időnként a zoomra is. Biohazard koncerten volt egy érdekes szituáció: az énekes váratlanul lerongyolt a közönség közé, felmászott a kordonra tőlem fél méterre, és onnan énekelt-gitározott tovább. Mondanom sem kell, esélyem sem volt mozdulni, csak a zoomra hagyatkozhattam. Ennek az üvegnek a tudása a hagyományos filmes gépek tulajdonságait tekintve 27-80mm zoomnak felel meg. Az adottságai miatt gyenge fényben, akár állvány nélkül is alkalmas a akár mozgás megörökítésére. A nagy fényerő és a mélységélesség pedig könnyű témakiemelést tesz lehetővé.

Amit viszont tud, abban zseniális, már tudom milyen lesz a következő objektívem….

Anna and the Barbies

Anna and the Barbies

Hegyalja fesztivál képek (feltöltés folyamatban) a Galériában.