gnome és kde

egy ideje újra a gnomeot használom. A kinézete mindig is közelebb állt hozzám, mint a kde, hogy miért azt megmagyarázni nehéz. Egyszerűen igy van és kész.

érdekes, hogy lényegesen több alkamazás érhető el kde-re, korábban a váltás icewm-ről kdere pont azért történt meg, mert egyben voltak az alkalmazások (e-mailből IM üzenet küldése a központi címlistából stb.). Nem tudom, hogy ez e OOP miatt van, vagy egészen más okok? a szolgáltatások listája is sok bővebb kde alatt. Ami számomra fontos szolgáltatás az a alkamazas indításának beállítása a megfejelő virtuális munkaasztalon. Nálam minden alkalmazásnak megvan a megfelelő helye a virtuális desktopok között.

De amivel most szenvedek, az pedig az, hogy nem találok rendes szerkesztőprogit ami támogatja a gnome-vfs-en keresztüli fájlmegnyitást (a fájlkezelőben jelennek meg a távoli fájlok, úgy mintha itt lenne midegy hogy sshn, ftpn, samban vagy nfs-en keresztűl érem el azokat). egyedül a gedit ami támogatja ezt. Kipróbltam az alábbi progikat: blueshish, geany, gvim. Olyan jó lenne ha menne kényelmesen midnen.

p.s. sshfs és ftpfs nem játszik.

asszem folytatom a sorozotatot: teljesen szubjektív különbségek a gnome és kde között címmel. (folyt. köv. – kérem kapcsolja ki)

4 thoughts on “gnome és kde

  1. gnome-vfs-re ne építs, borzasztóan instabil
    geditnek is külön be kell állítani, hogy hajlandó legyen ftp-re menteni.
    gedit azért így is jóság :).
    a megfelelő asztalon (és monitoron) megnyíló alkalmazásokból meg én is kérek.

  2. nade a gedit semmi okosságot nem tud ami nekem kell. ismerje fel rendesen a smartyt, és a függvényeket be tudjam csukni [+] ez a kettő hiányzik már csak belőle.

  3. Egyszer phanatic fogalmazta meg a lényeget, azt hiszem a bzr-gui kapcsán. A qt mint olyan sokkal több widgettel rendelkezik mint a gtk. Gtk-t programozni egyszerűen frusztráló érzés. Nagyon sok trükközés kell ahhoz ha pl olyan alap dolgot akarsz megoldani, hogy az ablak méretének növeléséhez akarsz kötni egy callbacket. Egyszerűnek hangzik de valami irtó bonyolult.
    A qt ezen felül *tényleg* cross platform.

    Mondom mindezt úgy, hogy gnome-ot használok és gtk-t programozok.

  4. ;) én is így vagyok vele, de most van egy érdekes qt-s feladat. Vagyis feladat, de kde-t használnak, ahova kell, tehát egyértelmű a qt. Még nem döntöttem el, hogy C vagy python legyen a nyelv..

Comments are closed.